tisdag 29 juni 2010

Dressed For Friend Requests

Hej och välkomna till min modeblogg! Idag ska vi prata om vad statsanställda har på sig om dagarna, med fokus på politiska tjänstemäns (och kvinnors) klädstil. Se det som en guide till ett liv som en välklädd statstjänsteman!

Frågeställningar vi kommer behandla är: Vad brukar vara de genomgående trenderna i de här kretserna? Vilka är basic plaggen, och vad är mer säsongsbetonat? Hur gör statsanställda när de riktigt tokar till det? Vari ligger skillnaderna mellan olika grupper inom sektorn? Finns det några big no no's?

Here it goes: Det finns helt klart en del olikheter inom den här sektorn. Man kan säga att ju mer ekonomisk utbildning den anställda har i bagaget, desto fler tendenser till att slänga på sig en kavaj då och då på jobbet. Ungefär samma formel gäller för de som läst något tekniskt eller naturvetenskapligt, då är kavajen oftast i GRATTIS-ALLA-MÄN!-Batistini-modell (ni vet). En annan tendens i den här gruppen är att ha extremt missklädsamma jeans och skor. Om du inte vet var man köper sånt, gå bara in på valfri affär nånstans i City i Stockholm.

Men om man skulle söka utvinna den röda tråden för alla yrkesgrupper inom sektorn, kan man ändp konstatera ett det tycks finnas en outfit som slår alla andra. Basic plagget för alla politiska tjänstemän är nämligen: en tunika. Sedan kan man naturligvis variera outfiten efter tycke och smak på olika sätt.

Är man lite mer konservativ kan man med fördel välja en offwhite skjortlik historia. Känner man däremot för att spexa till det kan man gå loss på MQ-rean för att hitta tunikor i färgen apricot sunset. Vill du put yourself helt out there; fråga efter tunikor med "strass" i affären. Är du en kvinna över 55 kan du med trygghet endast bära lila plagg, gärna i linne. Och ett absolut måste under sommarmånaderna är ett par capribyxor till tunikan. Utan dem är man totalt ute! Under resten av året rekommenderas ett inköp av en grå och en beige kofta. De kan du ha hela tiden, till allt!

Vad man har för skor kan variera väldigt mycket från arbetsplats till arbetsplats, så om du vill passa in bör du kolla in vad dina arbetskamrater har. En huvudregel brukar vara att man har på sig inneskor, sedan kan det variera om det är en Birkenstock-kultur man hamnat i, eller om man bör glida runt i en preppy form av Din Sko.

Är du man är det inte riktigt lika krångligt, då kan du välja mellan en solkig skjorta eller en urtvättad tisha. Ett big no no är helt enkelt att bära något annat än det. Är du kvinna och inte har pluggat ekonomi eller dylikt kan det betraktas som något "butchigt" att ha svassa runt i kostymbyxor, skjorta och kavaj. "Butchigt" betyder på politiskt tjänstemannaspråk "dåligt" och "opassande", så se upp. Använd hellre lite omotiverade blombroscher på kavajslaget, scarves, kjolar i skirt material och läppstift.

Nu ligger ju det här lite utanför området, men när det kommer till frillan behöver du absolut inte oroa dig. Du behöver nämligen inte ha någon.

Sådärja! Det var allt för mig idag, puss!

Inga kommentarer: